Cataracta

Cataracta reprezintă o opacifiere a cristalinului, o lentilă situată în interiorul ochiului, în spatele irisului. Opacifierea impiedică vederea clară.

Tratamentul medical, cu picături este ineficient. Pentru o perioadă de timp, pacientul cu cataractă poate beneficia de o îmbunătăţire partială a vederii prin schimbarea ochelarilor sau portul unor lentile de contact, dar tratamentul eficace este operaţia de cataractă ce constă în înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial.

În plus, opacităţile din cristalin pot face dificilă monitorizarea şi tratarea unor afecţiuni retiniene sau ale nervului optic. O cataractă foarte avansată este mult mai dificil de tratat, riscurile operatorii cresc.

Preoperator

Biometria cu IOL-Master

În ziua operaţiei

Intervenţia chirurgicală

Anestezia

Tehnica operatorie

Postoperator

Ce se poate face şi ce nu

Preoperator

Înainte de a fi programat pentru operația de cataracta este nevoie să faceți o consultație în spitalul noastru. În cadrul acestei consultații se for face o examinare oftalmologică completă (examen de pol anterior, fund de ochi, măsurarea tensiunii oculare, eventual ecografie oculară dacă aveți o cataractă foarte avansată care nu permite vizualizarea fundului de ochi), dar și măsurători specifice care au că scop determinarea puterii și tipului de cristalin care va fi implantat (biometria).

Pentru a vă oferi cele mai bune și mai predictibile rezultate vizuale după operație spitalul OphtaMax folosește cele mai moderne aparate de investigație:

Biometria cu IOL-Master

Biometria este procesul prin care se calculează puterea cristalinului artificial care trebuie implantat în ochiul pacientului operat de cataractă.

Multă vreme s-a folosit că metodă de măsurare tehnica ultrasonică (o sondă de ultrasunete care vine în contact cu ochiul și face măsurătorile necesare calculării puterii cristalinului artificial). Dezavantajele acestei metode sunt date de faptul că fiind o metoda în care sonda de ultrasunete se poziționează direct pe ochiul pacientului, rezultatele sunt influențate de experiență și tehnica examinatorului, putând să apară mai frecvent erori. În cazul în care puterea cristalinului este calculată eronat, după operația de cataractă pacientul trebuie să poarte ochelari atât la distanță, cât și la apropiere.

Aceasta tehnică a fost înlocuită însă în ultimii ani cu o metodă mult mai precisă și complet neinvaziva, biometria optică. Aceasta folosește lasere pentru măsurători şi este o metodă fară contact cu ochiul pacientului. Permite efectuarea unor măsurători mult mai precise și mai puțin dependente de examinator.

Spitalul OphtaMax a achiziţionat sistemul IOLMaster 700 dezvoltat de firma Zeiss, care a reprezentat o revoluţie şi care este ‘gold standard’  în precizia biometriei în întreaga lume. Acest aparat folosește un laser swept source care asigură penetrarea și măsurarea chiar și în cazul cataractelor foarte avansate și efectuează într-o singură măsurătoare topografia corneană, keratometrie de precizie și tomografia în coerența optică a maculei.Acest aparat permite efectuarea de măsurători chiar și la pacienții care au suferit operații laser pentru renunțarea la ochelari. Este unicul aparat de acest fel din Prahova.

În ziua operaţiei

Puteţi mânca o masă uşoară, dar cu cel puţin 4 ore înaintea intervenţiei vă rugăm să nu mai mâncaţi nimic (nu are rost să vă înfometaţi mai mult). Dacă vă e sete, puteţi bea apă.
Dacă aveţi tratamente cronice, vă rugăm să le semnalaţi medicului şi împreună se va decide dacă acestea trebuie suspendate sau nu.
Vă rugăm să vă aduceţi o pijama curată şi să faceţi un duş în dimineaţa intervenţiei.

Intervenţia chirurgicală

Se desfăşoară într-o sală de operaţii şi are o durată de 15-45 minute, cu excepţia cazurilor mai complicate. Nu există nicio legatură între durata intervenţiei şi rezultatele finale ale operaţiei de cataractă.

Anestezia

Poate fi topică (adică numai cu picături) sau locală (injecţie de anestezic în vecinătatea ochiului).
Numai în cazuri extreme se poate propune intervenţia în anestezie generală.

Tehnica operatorie

Cataracta este eliminată prin facoemulsificare – adică emulsificarea şi eliminarea cristalinului opacifiat cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete, introdusă printr-o incizie foarte mică, lăsându-se pe loc capsula cristalinului natural şi care va fi folosită ca suport pentru fixarea cristalinului artificial. Numai în cazuri extreme se poate decide extragerea manuală a cristalinului opacifiat.

Urmează apoi introducerea şi fixarea cristalinului artificial. Incizia se poate închide spontan sau poate necesita fire de sutură care pot fi extrase după câteva săptămâni. În general, ochiul este bandajat până la controlul de a doua zi.

Folosind un cristalin artficial monofocal, se urmăreşte obţinerea unei refracţii postoperatorii astfel încât ochiul să vadă bine la distanţă (fără ochelari sau cu o lentilă de ochelari mică) şi o pereche de ochelari pentru citit. Numai prin implantarea unui cristalin artificial multifocal este posibil ca ochiul să vadă bine atât la distanţă cât şi la citit, fără ochelari.

Postoperator

Imediat după operaţie trebuie să urmaţi instrucţiunile doctorului în ceea ce priveşte eventuale tratamente oculare.

Dacă apare durere, de obicei este moderată şi se poate apela la antialgice orale obişnuite. O durere discretă, o sensibilitate oculară, senzaţie de corp străin sunt normale după intervenţie.

Vederea postoperatorie poate fi foarte bună imediat postoperator sau, uneori, sunt necesare câteva zile/săptămâni pentru ca acuitatea vizuală maximă să poată fi atinsă. Nu există nicio legatură între rapiditatea cu care se obţine acuitatea vizuală maximă şi nivelul acesteia.

De obicei pacientul este revăzut a doua zi, în cursul săptămânii următoare şi la o lună de la operaţie, când se poate prescrie o eventuală corecţie cu ochelari.

Dacă medicul consideră necesar, se pot efectua mai multe controale.

Dacă pacientul sesizează postoperator o înrăutăţire a acuităţii vizuale, durere importantă, secreţie purulentă trebuie să ia legatura cu medicul pentru un control fără a mai aştepta controlul prevăzut iniţial.

Tratamentul postoperator constă în general în coliruri şi durează de obicei 4 săptămâni.

Pentru a instila colirurile, pacientul se spală pe mâini, trage uşor de pleoapa inferioară în jos şi picură 1-2 picături în sacul conjunctival. Lăsaţi câteva minute până la aplicarea unui alt colir astfel ca acestea să nu se elimine unul pe altul. Neadministrarea tratamentului postoperator, corect sau suficient, poate duce la afectarea permanentă a acuităţii vizuale.

Ce se poate face şi ce nu postoperator

Se poate citi, scrie, privi la televizor, găti, în general activităţile uzuale nu sunt afectate. Dacă acuitatea vizuală e bună se poate conduce maşina. Evitaţi în primele săptămâni eforturi fizice importante. Faţa se poate spăla şi se poate face duş încă din prima zi postoperator, închizând ochiul operat. Se poate dormi în orice poziţie doreşte pacientul.

Condiţii care fac o operaţie de cataractă mai dificilă:

  • Pupilă care se dilată puţin
  • Fragilitate a zonulei cristaliniene (structura ce fixează cristalinul intraocular)
  • Scădere a numărului celulelor endoteliale corneene
  • Miopia sau hipermetropia avansate
  • Traumatisme oculare precedente
  • Alte operaţii oculare (glaucom, retină etc)
  • Opacităţi corneene
  • Tipuri particulare de cataractă
  • Colaborare scăzuta din partea pacientului intraoperator
  • Anumite medicamente (de exemplu tratamente pentru prostată)

Ai nevoie de o consultaţie oftalmologică pentru o operație de cataractă?

Programează-te acum