Investigații oftalmologice

Spitalul OphtaMax efectuează investigații oftalmologice într-o clădire nouă, special concepută și gândită pentru oftalmologie.

În spitalul OphtaMax vă puteți programa pentru efectuarea următoarelor investigații oftalmologice :

  • OCT (Tomografie oculară maculă și nerv optic)
  • Angio-OCT (angiografie complet neinvaziva a structurilor oculare cu ajutorul tomograful în coerenta optică)
  • Camp vizual computerizat
  • Topografie corneană
  • Angioflurografie(AFG)
  • Biometrie
  • Echografie oculară
  • EKG
  • Tensiune intraoculară (Aplanotonometrie Goldman)
  • Test rupere film lacrimal

Aici vei beneficia în permanență de experianta echipei medicale și de aparatură de ultimă generație care permite determinarea cu exactitate a afecțiunilor dar și identificarea soluțiilor necesare nevoilor dumneavoastră.

Avantaje

Folosim aparatură modernă, de ultima generație, de la producători de top.
Oferim consultații, intervenții chirurgicale și laser DECONTATE CAS în baza biletului de trimitere
Suntem singurul si cel mai modern spital privat de oftalmologie din Prahova acreditat ANMCS
Beneficiați de experiența echipei medicale în tratarea afecțiunilor și identificarea soluțiilor necesare fiecărui pacient

Angiofluorografia AFG

În diagnosticul afecțiunilor retiniene investigațiile neinvazive (OCT, etc) nu sunt uneori suficiente și este nevoie de investigații invazive care presupun injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast (angiofluorografia, angiografia cu indocianin green).

Angiofluorografia (AFG) reprezintă o metodă prin care se investighează permeabilitatea vaselor retiniene și coroidiene. Constă în injectarea într-o venă a brațului a unui colorant (Fluoresceină sodică) care se răspândește în toată circulația sangvină a pacientului. Vasele sangvine de la nivelul ochiului sunt transparente, ele apar roșii pe imaginile de fund de ochi datorita coloanei de sânge din interiorul lor. Pentru a face analiza se folosește o cameră fotografică extrem de specializată care utilizează o lumină albastră. Luminată cu această lumină Fluoresceina emite o lumină verde care este captată de camera cu filtre speciale și se obțin imagini ale fundului de ochi. În mod normal vasele retiniene nu permit ieșirea colorantului dar diferitele procese patologice alterează permeabilitatea vasculară astfel încât Fluoresceina poate părăsi vasul. În cazul unor obstrucții vasculare apar întârzieri în circulația Fluoresceinei care pot fi puse în evidentă.

Per ansamblu angiofluorografia este o investigație extrem de utilă în foarte multe afecțiuni oculare, indicația unei astfel de analiză va fi pusă de medicul specialist.

În ce constă investigația?

Pacientului i se pun picături pentru dilatarea pupilei de mai multe ori. Se plasează un cateter într-o venă a anetebratului. Pacientul este examinat prin camera foto și o asistenta injectează Fluoresceina pe cateter. E posibil că în acest moment să simțiți o ușoară senzație de greață, respirați adânc și senzația vă dispărea curând. În acest moment operatorul începe să facă fotografii pe care este notat timpul scurs de la momentul injectării. Trebuie să mențineți capul în mentonieră și pe cât posibil ochii deschiși. În total se obțin 12-18 fotografii iar timpii sunt de maxim 10 minute, excepțional mai mult.

Spitalul OphtaMax este dotat cu o cameră de angiofluorografie digitală,  Visucam 500 Zeiss, extrem de performantă. Datorită sistemului digital de achiziție a imaginii, flash-ul folosit și lumina utilizată sunt mult diminuate iar imaginile de o foarte bună calitate se obțin instantaneu.

Reacții adverse și incidente minore

Sunt reprezentate de greață după injectare. Apare cam la 5% dintre pacienți și are un caracter tranzitor. Vărsăturile sunt mult mai rare 0,3% din pacienți. De asemenea au un caracter trecător. Injectarea paravenoasa este un alt incident minor, se produce când cateterul venos a ieșit din venă. În general apare o durere locală care e calmată cu comprese reci și extrem de rar poate apare un granulom. Cateterul trebuie repozitionat pentru a reface analiza.

Incidente moderate

Prurit (mâncărime) și urticarie sunt rare și pot apare la 2-15 minute de la injectare. Vor fi tratate cu medicație antialergică.

Incidente majore

Edemul Quinqe și că forma extremă, socul anafilactic. Această complicație nu este specifică Fluoresceinei și se poate produce la orice medicament sau substanță care este introdusă în organismul uman, chiar și la înțepăturile de insecte. Poate duce chiar la moartea pacientului în lipsa unui tratament eficient. Sensibilizarea la fluoresceină este însă extrem de rară și de aceea complicațiile alergice au o incidență extrem de redusă. Daca vă știți alergic la fluoresceină anunțați doctorul și nu faceți investigația

Fluoresceina se elimina prin urină în 24 de ore. De aceea, urina va avea o culoare mai închisă în acest interval. De asemenea pielea va prezenta o colorație gălbuie pentru 24 de ore.

BIOMETRIE IOL MASTER

Biometria este procesul prin care se calculează puterea cristalinului artificial care trebuie implantat în ochiul pacientului operat de cataractă.

Multă vreme s-a folosit că metodă de măsurare tehnica ultrasonică (o sondă de ultrasunete care vine în contact cu ochiul și face măsurătorile necesare calculării puterii cristalinului artificial). Dezavantajele acestei metode sunt date de faptul că fiind o metodă în care sonda de ultrasunete se poziționează direct pe ochiul pacientului, rezultatele sunt influențate de experiența și tehnica examinatorului, putând să apară mai frecvent erori. În cazul în care puterea cristalinului este calculată eronat, după operația de cataractă pacientul trebuie să poarte ochelari atât la distanță, cât și la apropiere.

Aceasta tehnică a fost înlocuită însă în ultimii ani cu o metodă mult mai precisă și complet neinvazivă, biometria optică. Aceasta folosește lasere pentru măsurători şi este o metodă fară contact cu ochiul pacientului. Permite efectuarea unor măsurători mult mai precise și mai puțin dependente de examinator.

Spitalul OphtaMax a achiziţionat sistemul IOLMaster 700 dezvoltat de firma Zeiss, care a reprezentat o revoluţie şi care este ‘gold standard’ în precizia biometriei în întreaga lume. Acest aparat folosește un laser swept source care asigură penetrarea și măsurarea chiar și în cazul cataractelor foarte avansate și efectuează într-o singură măsurătoare topografia corneană, keratometrie de precizie și tomografia în coerență optică a maculei.Acest aparat permite efectuarea de măsurători chiar și la pacienții care au suferit operații laser pentru renunțarea la ochelari. Este unicul aparat de acest fel din Prahova.

Ecografie oculară în mod B

Este extrem de utilă atunci când, din cauza unor opacităţi (leucoame corneene, cataractă avansată, hemoragii intraoculare), nu se poate efectua fundul de ochi.

Ea poate depista o serie de afecţiuni, unele extrem de grave şi care pot reprezenta urgenţe oftalmologice sau pot evita surprize neplăcute atât pentru pacient cât şi pentru doctor după operaţia de cataractă.

Practic, nici un pacient cu cataractă avansată la care nu se poate efectua fundul de ochi nu ar trebui să fie operat fără o ecografie în mod B.

De remarcat că deşi ecografia în mod B poate depista multe afecţiuni (dezlipiri de retină, hemoragii etc.), există şi afecţiuni ale retinei sau nervului optic care nu pot fi depistate şi care vor fi diagnosticate numai după chirurgia cataractei sau eliminarea altor opacităţi din axul optic.

OCT și OCTA

Ce este OCT (tomografie in coerenta optica) si OCTA (Angio-OCT) ?

OCT este o tehnică de înaltă rezoluţie, capabilă să obţină o scanare obiectivă, cantitativă a papilei nervului optic, maculei (zona cea mai importantă a retinei, resposabilă de vederea centrală) şi regiunii din jurul papilei, folosind principiul interferometriei în coerenţă joasă.

Principiul OCT este analog echografiei, diferenţa fiind că foloseşte lumina în locul ultrasunetelor.

Angio-OCT este o tehnică neinvaziva de vizualizare a microvascularizației retiniene și coroidiene. Spre deosebire de tehnicile standard de vizualizare a vaselor retiniene și coroidiene (angiofluorografia- AFG și angiografia cu verde indocianin – ICG), această investigație nu necesită administrarea nici unei substanțe de contrast injectabile, putând fi astfel să fie efectuată la orice pacient și repetată ori de câte ori este necesar, fară nici un risc.

Vizualizarea circulației sangvine se bazează pe achiziția seriată a multiple imagini retiniene și analiza detaliilor la nivel celular ( singurele elemente care se schimbă de la o imagine la alta sunt hematiile, celulele roșii sanguine, care se deplaseza prin vase și astfel se poate identifica fluxul sangvin.

Angio-OCT este extrem de important în diagnosticarea și urmărirea afecțiunilor vasculare retiniene (Retinopatie diabetică, Obstrucții venoase sau arteriale retiniene), dar și a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Care sunt avantajele OCT?

  • Imagini ‘live’ la o rezoluţie foarte bună (sub 10μ);
  • Imagini instantanee, directe ale morfologiei ţesutului;
  • Pacientul nu necesită pregătiri speciale, doar eventual dilatarea pupilei;
  • Nu se folosesc radiaţii ionizante ca în cazul altor tehnici imagistice;
  • Aparatul nu este niciodată în contact cu ochiul pacientului.

OCT în afecţiuni maculare

OCT este util în diagnosticarea şi urmărirea în timp a bolilor maculare:

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este cauza principală de pierdere severă a vederii centrale la pacienţii în vârstă de peste 50 de ani.
Există doua forme ale bolii: exudativă (umedă) – cu evoluţie rapidă şi pierdere severă a vederii – şi formă atrofică (uscată) – cu evoluţie lentă, în ani de zile.
Forma umedă beneficiază de tratament (injecţii intravitreene cu Avastin), care este cu atât mai eficient cu cât este făcut mai precoce în cursul bolii.
OCT-ul permite diferenţierea acestor două tipuri de boală şi dă posibilitatea intervenţiei rapide cu tratament pentru stoparea evoluţiei afecţiunii şi în unele cazuri recuperarea parţială a vederii pierdute.
Edemul macular de diverse etiologii (diabet zaharat, tromboză de venă sau de ram venos retinian etc.)
Edemul macular clinic semnificativ poate să apară la pacienţii cu diabet zaharat indiferent de stadiul retinopatiei diabetice.
Este foarte important să fie diagnosticat şi tratat la timp pentru că în felul acesta pacientul beneficiază de recuperarea vederii – care altfel poate fi iremediabil afectată.
OCT permite diagnosticarea edemului macular, dar şi cuantificarea acestuia – permiţând astfel urmărirea evoluţiei afecţiunii sub tratament (fotocoagulare laser, avastin, triamcinolon).
Corioretinită seroasă centrală
Corioretinita seroasă centrală este o afecţiune ce apare în special la barbaţii tineri (30-50 ani) şi se manifestă prin modificări la nivelul vederii centrale (vedere deformată, înceţoşată etc.) din cauza acumulării de lichid subretinian la nivelul maculei. Este o afecţiune cu evoluţie autolimitantă, care însă poate recidiva sau se poate croniciza. În aceste situaţii poate determină modificări permanente ale vederii centrale.
OCT permite diagnosticarea exactă a afecţiunii şi urmărirea evoluţiei prin măsurarea lichidului acumulat subretinian.

OCT în glaucom

Ce este galucomul?

Glaucomul este o afecţiune oculară care se caracterizează prin pierdere ireversibilă a stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL) şi a stratului celulelor ganglionare, având că efect modificările tipice ale câmpului vizual (CV).

Modificările morfologice sunt apreciate clinic (în cursul examinării fundului de ochi) prin evaluarea papilei nervului optic şi RNFL, dar este o evaluare subiectivă ce diferă mult în funcţie de examinator.

Evaluarea papilei nervului optic prin examinare directă sau fotografii stereoscopice este subiectivă şi prezintă variaţii mari chiar şi între examinatori experimentaţi.

Ce investigaţii sunt necesare la pacienţii cu glaucom?

Câmpul vizual computerizat este utilizat pentru a estima defectul funcţional produs de glaucom, dar este un test care necesită cooperare din partea pacientului şi poate suferii variaţii de la o examinare la alta.

Studiile au demonstrat că până la 50% din fibrele nervoase ale nervului optic pot fi distruse în momentul apariţiei primelor modificări de câmp vizual.

Grosimea RNFL şi caracteristicile papilei nervului optic pot fi determinate obiectiv prin dispozitive moderne: OCT (Optical Coherence Tomography), HRT (Heidelberg Retina Tomography), GDx (Polarimetrie laser).

În ce situaţii este util OCT-ul în glaucom?

Confirmarea sau infirmarea diagnosticului de glaucom la pacienţii cu suspiciune de glaucom.

Stabilirea diagnosticului de glaucom sau hipertensiune oculară la pacienţii care au tensiune oculară crescută (nu toţi pacienţii care au tensiune oculară crescută au glaucom şi nu toţi necesită tratament antiglaucomatos).

Monitorizarea pacienţilor cu glaucom pentru a aprecia dacă tratamentul este eficient.

OCT-ul sesizează precoce o eventuală progresie a bolii sub tratament şi necesitatea modificării terapiei cu scopul de a stopa pierderea ireversibilă de fibre nervoase la nivelul nervului optic.

Perimetrie (câmp vizual)

Câmpul vizual este o caracteristică extrem de importantă a vederii. Acuitatea vizuală (capacitatea de a distinge detalii cat mai fine) este numai o componentă a vederii umane.

Există cazuri extreme în care pacientul poate sa aibă o acuitate vizuală perfectă (să vadă cele mai fine detalii) dar un câmp vizual extrem de afectat astfel încât ajunge sa vadă ca printr-o ţeava de puscă (camp vizual tubular). Explorarea câmpului vizual se face cu ajutorul unor aparate numite perimetre. Aceste perimetre pot fi manuale (controlate de un operator uman) sau computerizate (controlate de un calculator).

Afecţiunile în care explorarea câmpului vizual este importantă sunt în primul rând glaucomul, afecţiunile neurologice şi unele afecţiuni retiniene. Dacă în stabilirea diagnosticului de glaucom tomografia în coerenţa optică (OCT) poate depista cel mai precoce afecţiunea, în cazul glaucoamelor avansate, câmpul vizual poate stabili  mult mai precis progresia bolii. Stabilirea progresiei este esenţială pentru determinarea eficienţei tratamentului glaucomului. De multe ori oftalmologii se bazează pe nivelul presiunii oculare dar există cazuri de glaucom care progresează deşi presiunea oculară este 15 mm Hg şi alte cazuri de pacienţi cu presiune oculară de 25 mm Hg care nu fac niciodată glaucom. Din acest motiv se recomandă ca pacienţii cu glaucom să facă 6 câmpuri vizuale în primii 2 ani de la depistarea afecţiunii.

Efectuarea unui câmp vizual poate fi extrem de solicitantă pentru pacient, de aceea cele mai bune perimetre computerizate trebuie sa aibă un program care să analizeze cât mai bine câmpul vizual dar testul sa fie cât mai puţin obositor pentru pacient. Standardul mondial în perimetria computerizată este detinut de aparatele Humphrey de la Zeiss. Clinica Ophtamax a achizitionat un astfel de aparat, capabil să efectueze toate testele moderne din perimetrie şi de asemenea să analizeze evoluţia unor eventuale defecte de câmp vizual în teste succesive.

Topografie corneeană

Topografia corneeană, cunoscută şi sub numele de fotokeratoscopie sau videokeratografie, este o tehnică imagistică neinvazivă avansată care aduce cele mai detaliate informaţii despre forma (curburile) corneei.

Topografia corneei este deosebit de importantă deoarece corneea are peste 70% din puterea de refracţie a ochiului.

Harta tridimensională a suprafeţei corneene este utilă oftalmologului atât în diagnosticarea, cât şi în tratarea unui număr mare de afecţiuni (indispensabilă pentru diagnosticarea keratoconusului).

Procedura durează doar cateva secunde şi este complet nedureroasă.

Programează un consult de specialitate pentru o investigație oftalmologică

Programează-te acum