Tratamentul retinopatiei diabetice

Afectarea retiniana reprezinta una din complicatiile majore ale diabetului zaharat care in cazurile extreme poate duce la orbire sau chiar la pierderea globului ocular

Retinopatia diabetica

Controlul fundului de ochi (FO)

Monitorizarea retinopatiei diabetice

Tratamentul ambulator al retinopatiei diabetice

Tratamentul laser

Injectiile intravitreene

Retinopatia diabetica

Afectarea retiniana reprezinta una din complicatiile majore ale diabetului zaharat care in cazurile extreme poate duce la orbire sau chiar la pierderea globului ocular. Reprezinta una din cauzele majore de pierdere a vederii chiar si in tarile dezvoltate

In clinica Ophtamax avem experienta si am achizitionat toate echipamentele necesare diagnosticarii, monitorizarii si tratamentului ambulator al retinopatiei diabetice (fundus camera cu posibilitate de angiofluorografie, OCT, laser, bloc operator pentru injectii intravitreene).

Parametrii necesari pentru prevenirea si controlul corect al retinopatiei diabetice

Acesti parametri trebuie sa fie stabiliti de la caz la caz impreuna cu medicul diabetolog dar in principiu parametrii pe care ii urmarim pentru a putea preveni aparitia complicatiilor retiniene sunt:

  • Hemoglobina glicozilata HbA1c care trebuie sa fie sub 7%
  • HTA – deseori se poate obtine o imbunatatire marcata a afectarii retiniene numai prin controlul HTA
  • Metabolismul lipidic

Persistenta unor valori patologice la parametrii mai sus mentionati poate scadea sau anula eficienta tratamentului oftalmologic .

Controlul fundului de ochi (FO)

Primul examen de FO
In principiu la diabetul de tip I, care debuteaza acut de cele mai multe ori, este necesar un FO dupa 5 ani de la debut (deoarece in acest caz stim cu precizie cand a debutat boala). La diabetul de tip II boala evolueaza de multe ori insidios si este descoperita dupa ani de zile de la debut. La acesti pacienti trebuie facut un FO imediat ce diagnosticul a fost pus.
In cazul sarcinii sunt necesare examinari ale fundului de ochi la stabilirea graviditatii.
Frecventa ulterioara a examenelor de FO va fi stabilita de medic in functie de stadiul retinopatiei diabetic si de particularitatile pacientului (sarcina, varsta tanara etc).
Clasificarea retinopatiei diabetice
Se face in functie de tipul si amploarea leziunilor constatate la FO.
Exista retinopatie diabetica

  • Neproliferativa
  • Minima
  • Moderata
  • Severa (preproliferativa)

Monitorizarea retinopatiei diabetice

Se face prin controlul acuitatii vizuale, examenul fundului de ochi, fotografii color retiniene, OCT si eventual angiofluorografie. Ritmul acestor examinari va fi stabilit de oftalmolog in functie de tipul de diabet si de stadiul bolii. Toate aceste examinari se pot practica in cadrul clinicii Ophtamax.

Tratamentul ambulator al retinopatiei diabetice

Are un rol esential in a preveni pierderea de vedere si a evita complicatiile majore ale retinopatiei diabetice: hemoftalmusul, dezlipirea de retina, glaucomul neovascular, scaderea vederii datorita ingrosarii retiniene.

Arsenalul terapeutic consta in injectii intravitreene si tratament laser, de multe ori este necesara asocierea acestor tehnici.

Tratamentul laser

Consta in panfotocoagulare si tratamentul grid (retea). Prin panfotocoagulare, in stadiile de retinopatie diabetica proliferativa sau preproliferativa se incearca scaderea productiei de VEGF (un factor ce stimuleaza aparitia si dezvoltarea neovaselor si care e produs de retina ischemica). Acest deziderat este obtinut prin coagularea (distrugerea) retinei ischemice periferice (neimplicata major in functia vizuala).

Tratamentul grid urmareste scaderea edemului macular prin aplicarea in macula a unei de retele de puncta laser cat mai delicate astfel leziunile maculare sa fie cat mai scazute. Modul cel mai inofensiv si mai modern il reprezinta tratamentul micropulse

In clinica Ophtamax practicam atat panfotocoagularea cat si tartamentul grid utilizand laserul de 577 nm Atat in mod continuu cat si micropulse.

Injectiile intravitreene

Se bazeaza pe injectarea intravitreeana a unor medicamente care blocheaza VEGF (de tipul Avastin sau Eylea) precum si a triamcinolonului (Vitreal). De cele mai multe ori aceste injectii trebuie repetate deoarece efectul lor dispare in timp. De asemenea, pentru a potenta si prelungi efectul injectiilor intravitreene, acestea se pot combina cu tratament laser.

Proliferativa – caracterizata de aparitia de neovase ca raspuns la ischemia (scaderea oxigenarii de la nivelul retinei). Din pacate aceste neovase nu ajuta ci aduc multe complicatii precum sangerari, tractiuni retiniene etc.

La aceste leziuni trebuie adaugata prezenta sau nu a edemului macular (ingrosarea retinei datorarii extravazarii de lichid din microcirculatria retiniana) si mai ales prezenta edemului macular clinic semnificativ, adica a edemului care statistic s-a demonstrat ca produce o scadere importanta a acuitatii vizuale in timp.

Ai nevoie de o consultaţie oftalmologică pentru tratarea retinopatiei diabetice?

Programează-te acum